The creators

Mistrzostwa Polski Blind Tasting

Mistrzostwa Polski Blind Tasting 

  1. Główny cel konkursu: Promocja i kultywowanie konsumpcji alkoholu w formie degustacji. 
  2. Konkurs tylko dla osób pełnoletnich 
  3. Forma konkurs: konkurs odbywa się w dwóch etapach- eliminacje w formie zdalnej, finał już w wersji „offline” podczas Independent Whisky Festival. 
  4. Ogólne warunki zwycięstwa i cel uczestników: zgromadzenie jak największej ilości punktów, poprzez odgadniecie jak największej ilości atrybutów danego alkoholu za pomocą zmysłu zapachu, smaku oraz wzroku. 
  5. Aby zapisać się, uczestnik musi zgłosić pod odpowiedni link, a następnie uiścić wpisowe. Dzięki temu uczestnik będzie miał możliwość wzięciu udziału w eliminacjach. 10 osób z najlepszymi wynikami, dostaną się do finału, a następnie najlepszy uczestnik zdobędzie tytuł Mistrza Polski w Blind Tasting oraz nagrody rzeczowe. 
  6. Pula finałowych nagród przekroczy 10 000 zł. 

 

Eliminacje 

Data wysyłki sampli: Wrzesień 

Miejsce: cała Polska 

Koszt: 125 zł z wysyłką  

Uczestnicy otrzymają zestaw 6 próbek alkoholi (whisky lub rum) oraz zostaną zapoznają się z listą 100 alkoholi- w tej puli będą zawarte te 6 próbek, które uczestnik otrzyma. 
W celu uniknięcia współpracy uczestników, powstanie kilka różnych zestawów próbek, które zostaną zakodowane tak żeby tylko organizator znał dokładną zawartość. 

W przypadku eliminacji, alkohole będą pochodziły wyłącznie z oficjalnych wypustów, które są szeroko dystrybuowane. 

Po otrzymaniu próbek uczestnik będzie musiał wypełnić formularz konkursowy w wersji online, a następnie wysłać na podany mail do organizatorów, aby ocenić każdą whisky. 

Kryterium oceny, w formie otwartej lub zamkniętej trzeba odgadnąć dane walory lub atrybuty danego alkoholu: 

  1. Rodzaj alkoholu 1 pkt 
    – Malt Whisky 
    – Grain Whisky 
    – Blended Whisky 
    – Rum 
  1. Moc alkoholu (tolerancja +/- 3%) 1pkt

    …… 

  1. Określ region oraz kraj pochodzenia alkoholu 1pkt 
    – Szkocja: Highland 
    – Szkocja: Lowland 
    – Szkocja: Speyside 
    – Szkocja: Islay 
    – Szkocja: Campbeltown 
    – Szkocja: Orkady i inne wyspy 
    – Irlandia 
    – Barbados 
    – ???? 
  1. Rodzaj beczki 1pkt 
    w przypadku whisky finiszowanej wskaż beczkę użytą do finiszu 
    – ex Bourbon cask 
    – ex Sherry cask 
    – ex Port Cask 
    – ex Red wine cask 
    – ex White wine cask 
    Dodatkowo: wskaż konkretną rodzaj alkoholu który był starzony w tej beczce 1pkt 
    Np. Pedro Ximenez Sherry lub Sauternes white wine

    …………………………………………………………… 

  1. Określ wiek alkoholu (tolerancja +/- 2 lata) 2pkt 
    whisky bez oznaczenia wieku uznajemy jako 3 latki 
    …. 
  1. Nazwij destylarnie, która wyprodukowała dany alkohol 5pkt

    ………………………………………………………….. 

  1. Napisz pełną nazwę: markę i nazwę edycji            10pkt 
    (wymagamy pełnej zgodności nazwy, punkty nie będą dzielone w przypadku nazwania prawidłowej marki, ale edycja nie będzie się zgadzała)

    ………………………………………………………………………………………………….. 

Finał 

Finał odbędzie się podczas festiwalu w styczniu 

Dziesięciu uczestników, którzy zdobyli największą ilość punktów, zostaną zaproszeni na festiwalu, aby odbyć rundę finałową. 
Runda finałowa będzie bazowała z identycznych zasadach i kryteria, tylko tym razem wszyscy uczestnicy będą znajdować się w tym samym pomieszczeniu, będą mieć godzinę na odgniecie alkoholi, a pula alkoholi do odgadnięcia będzie znacznie trudniejsza- oprócz oficjalnych wypustów, zostaną dodane limitowane edycje oraz wypusty od niezależnych bottlerów.