Mistrzostwa Polski Blind Tasting

Mistrzostwa Polski Blind Tasting
- Główny cel konkursu: Promocja i kultywowanie konsumpcji alkoholu w formie degustacji.
- Konkurs tylko dla osób pełnoletnich
- Forma konkurs: konkurs odbywa się w dwóch etapach- eliminacje w formie zdalnej, finał już w wersji „offline” podczas Independent Whisky Festival.
- Ogólne warunki zwycięstwa i cel uczestników: zgromadzenie jak największej ilości punktów, poprzez odgadniecie jak największej ilości atrybutów danego alkoholu za pomocą zmysłu zapachu, smaku oraz wzroku.
- Aby zapisać się, uczestnik musi zgłosić pod odpowiedni link, a następnie uiścić wpisowe. Dzięki temu uczestnik będzie miał możliwość wzięciu udziału w eliminacjach. 10 osób z najlepszymi wynikami, dostaną się do finału, a następnie najlepszy uczestnik zdobędzie tytuł Mistrza Polski w Blind Tasting oraz nagrody rzeczowe.
- Pula finałowych nagród przekroczy 10 000 zł.
Eliminacje
Data wysyłki sampli: Wrzesień
Miejsce: cała Polska
Koszt: 125 zł z wysyłką
Uczestnicy otrzymają zestaw 6 próbek alkoholi (whisky lub rum) oraz zostaną zapoznają się z listą 100 alkoholi- w tej puli będą zawarte te 6 próbek, które uczestnik otrzyma.
W celu uniknięcia współpracy uczestników, powstanie kilka różnych zestawów próbek, które zostaną zakodowane tak żeby tylko organizator znał dokładną zawartość.
W przypadku eliminacji, alkohole będą pochodziły wyłącznie z oficjalnych wypustów, które są szeroko dystrybuowane.
Po otrzymaniu próbek uczestnik będzie musiał wypełnić formularz konkursowy w wersji online, a następnie wysłać na podany mail do organizatorów, aby ocenić każdą whisky.
Kryterium oceny, w formie otwartej lub zamkniętej trzeba odgadnąć dane walory lub atrybuty danego alkoholu:
- Rodzaj alkoholu 1 pkt
– Malt Whisky
– Grain Whisky
– Blended Whisky
– Rum
- Moc alkoholu (tolerancja +/- 3%) 1pkt
……
- Określ region oraz kraj pochodzenia alkoholu 1pkt
– Szkocja: Highland
– Szkocja: Lowland
– Szkocja: Speyside
– Szkocja: Islay
– Szkocja: Campbeltown
– Szkocja: Orkady i inne wyspy
– Irlandia
– Barbados
– ????
- Rodzaj beczki 1pkt
w przypadku whisky finiszowanej wskaż beczkę użytą do finiszu
– ex Bourbon cask
– ex Sherry cask
– ex Port Cask
– ex Red wine cask
– ex White wine cask
Dodatkowo: wskaż konkretną rodzaj alkoholu który był starzony w tej beczce 1pkt
Np. Pedro Ximenez Sherry lub Sauternes white wine……………………………………………………………
- Określ wiek alkoholu (tolerancja +/- 2 lata) 2pkt
whisky bez oznaczenia wieku uznajemy jako 3 latki
….
- Nazwij destylarnie, która wyprodukowała dany alkohol 5pkt
…………………………………………………………..
- Napisz pełną nazwę: markę i nazwę edycji 10pkt
(wymagamy pełnej zgodności nazwy, punkty nie będą dzielone w przypadku nazwania prawidłowej marki, ale edycja nie będzie się zgadzała)…………………………………………………………………………………………………..
Finał
Finał odbędzie się podczas festiwalu w styczniu
Dziesięciu uczestników, którzy zdobyli największą ilość punktów, zostaną zaproszeni na festiwalu, aby odbyć rundę finałową.
Runda finałowa będzie bazowała z identycznych zasadach i kryteria, tylko tym razem wszyscy uczestnicy będą znajdować się w tym samym pomieszczeniu, będą mieć godzinę na odgniecie alkoholi, a pula alkoholi do odgadnięcia będzie znacznie trudniejsza- oprócz oficjalnych wypustów, zostaną dodane limitowane edycje oraz wypusty od niezależnych bottlerów.